Resultado da pesquisa (3)

Termo utilizado na pesquisa Veronezi L.O.

#1 - Spontaneous and experimental poisoning by the leaves and fruits of Erythroxylum deciduum (Cocão) in sheep in the State of Santa Catarina, Brazil, 31(3):213-218

Abstract in English:

ABSTRACT.- Borelli V., Lentz D., Veronezi L.O., Silva T.C.E., Kaufer L., Traverso S.D. & Gava A. 2011. [Spontaneous and experimental poisoning by the leaves and fruits of Erythroxylum deciduum (Cocão) in sheep in the State of Santa Catarina, Brazil.] Intoxicação espontânea e experimental por folhas e frutos de Erythroxylum deciduum (cocão) em ovinos no Estado de Santa Catarina. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(3):213-218. Departamento de Medicina Veterinária, Centro de Ciências Agroveterinárias, Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC 88520-000, Brazil. E-mail: a2ag@cav.udesc.br A disease in sheep with seasonal occurrence in the municipalities of Rancho Queimado and Ponte Alta do Sul, State of Santa Catarina, characterized by nervous manifestations and rapid death is described. The disease was reproduced experimentally in sheep giving the leaves of Erythroxylum deciduum collected in summer, at lethal doses from 10g/kg on. In one experiment in sheep with the fruits, the dose of 15g/kg was lethal. The onset of symptoms occurred within 2 hours after administration of the leaves, and the poisoning had a course from 10 minutes to 18 hours. Doses up to 20g/kg of leaves collected in winter caused slight signs of poisoning in two sheep. In the experiments, the clinical signs were depression and somnolence, and when the animals were moved, motor incoordination, imbalance, falls, difficulty to get up, and station with open legs; intense salivation, regurgitation, bruxism, increased heart rate and breathing was also observed. The clinical signs and death were exacerbated when the sheep were moved. The animals that died by the spontaneous and experimental poisoning did not show important gross lesions or microscopic alterations. It was concluded that the cut of the tree, allows growth of sprouts from the stems, encouraging the sheep to eat the plant. This fact and the availability of ripe fruits that fall off the trees can be made responsible for the poisoning with nervous signs of sheep, which occurs during the summer months in the state of Santa Catarina.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Borelli V., Lentz D., Veronezi L.O., Silva T.C.E., Kaufer L., Traverso S.D. & Gava A. 2011. [Spontaneous and experimental poisoning by the leaves and fruits of Erythroxylum deciduum (Cocão) in sheep in the State of Santa Catarina, Brazil.] Intoxicação espontânea e experimental por folhas e frutos de Erythroxylum deciduum (cocão) em ovinos no Estado de Santa Catarina. Pesquisa Veterinária Brasileira 31(3):213-218. Departamento de Medicina Veterinária, Centro de Ciências Agroveterinárias, Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC 88520-000, Brazil. E-mail: a2ag@cav.udesc.br Descreve-se uma enfermidade em ovinos de ocorrência sazonal, caracterizada por manifestações nervosas e morte rápida, nos municípios de Rancho Queimado e Ponte Alta do Sul, no estado de Santa Catarina. A doença foi reproduzida experimentalmente em ovinos com a administração de folhas de Erythroxylum deciduum coletados durante o verão, com doses letais a partir de 10g/kg de peso vivo. Em um único experimento com os frutos a dose de 15g/kg foi letal. O início da manifestação dos sinais clínicos, ocorreu entre 0 e 2 horas após a administração das folhas ou dos frutos e a evolução da doença foi de 10 minutos a 18 horas. Doses de até 20g/kg de folhas coletadas no período de inverno, produziram alterações clínicas discretas em dois ovinos. Os sinais clínicos foram depressão, sonolência e, quando os animais eram movimentados, incoordenação motora, desequilíbrio, quedas, dificuldade para se levantar e estação com os membros abertos. Também foi observado: salivação intensa, regurgitação, bruxismo, aumento das frequências cardíaca e respiratória. Os sinais clínicos se agravavam quando os animais eram movimentados e geralmente resultavam em morte. Os animais que morreram pelas intoxicações espontânea e experimental, não tinham alterações macroscópicas e microscópicas significativas. O corte das árvores de E. deciduum faz com que o tronco rebrote, favorecendo a ingestão da planta pelos ovinos. Este fato e a disponibilidade de frutos maduros que caem ao chão podem ser responsabilizados pela doença de ovinos com sinais nervosos e ausência de lesões macroscópicas e microscópicas, que ocorrem nos meses de verão, no Estado de Santa Catarina.


#2 - Conidiobolomycosis caused by Conidiobolus lamprauges in sheep in the state of Santa Catarina, Brazil, 30(7):529-532

Abstract in English:

ABSTRACT.- Furlan F.H., Lucioli J., Veronezi L.O., Fonteque J.H., Traverso S.D., Nakazato L. & Gava A. 2010. [Conidiobolomycosis caused by Conidiobolus lamprauges in sheep in the state of Santa Catarina, Brazil.] Conidiobolomicose causada por Conidiobolus lamprauges em ovinos no Estado de Santa Catarina. Pesquisa Veterinária Brasileira 30(7):529-532. Laboratório de Patologia Animal, Instituto de Ciências da Saúde, Centro Universitário de Sinop, Universidade Federal de Mato Grosso, Sinop, MT 78550-000, Brazil. E-mail: fhfurlan@gmail.com An outbreak of conidiobolomycosis affecting sheep in the State of Santa Catarina, Southern Brazil is reported. The disease occurred in six Santa Inês breed sheep from a flock of 75 during the rainy season. Common clinical signs were noisy respiration and dyspnea, serous to mucosanguineous nasal discharge and exophthalmus. At necropsy there was a dense yellow mass in the nasopharyngeal area affecting the ethmoidal region, turbinate bones and occasionally limph nodes, central nervous system and pleura. Histopathologycally there was multifocal granulomas whith an eosinophilic necrotic reaction containing ribbon type hyphae similar to zygomycetous fungi. At molecular examination Conidiobolus lamprauges DNA was detected. The clinical, epidemiological, macroscopical, microscopical and molecular aspects characterize conidiobolomycosis caused by Conidiobolus lamprauges in sheep.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Furlan F.H., Lucioli J., Veronezi L.O., Fonteque J.H., Traverso S.D., Nakazato L. & Gava A. 2010. [Conidiobolomycosis caused by Conidiobolus lamprauges in sheep in the state of Santa Catarina, Brazil.] Conidiobolomicose causada por Conidiobolus lamprauges em ovinos no Estado de Santa Catarina. Pesquisa Veterinária Brasileira 30(7):529-532. Laboratório de Patologia Animal, Instituto de Ciências da Saúde, Centro Universitário de Sinop, Universidade Federal de Mato Grosso, Sinop, MT 78550-000, Brazil. E-mail: fhfurlan@gmail.com Descreve-se um surto de conidiobolomicose em ovinos no Estado de Santa Catarina. O surto ocorreu entre os meses de dezembro e março de 2006, no município de Santo Amaro da Imperatriz, região litorânea do Estado. A propriedade possuía 75 ovinos da raça Santa Inês e seis desses animais adoeceram. Clinicamente os animais doentes apresentavam dificuldade respiratória, corrimento nasal seroso a mucossanguinolento e, por vezes exolftalmia. Na necropsia verificou-se uma massa amarelada na região etmoidal e adjacências que, às vezes, atingia os linfonodos regionais, cérebro, globo ocular e pleura. Microscopicamente a massa caracterizava-se por infiltrado inflamatório granulomatoso com áreas necróticas associadas a hifas largas pouco ramificadas. Através de exame molecular detectou-se DNA de Conidiobolus lamprauges. Os aspectos clínicos, epidemiológicos, macroscópicos, microscópicos e moleculares caracterizam a conidiobolomicose causada por Conidiobolus lamprauges em ovinos.


#3 - Intoxicação experimental por Sida carpinifolia (Malvaceae) em bovinos, p.57-62

Abstract in English:

ABSTRACT.- Furlan F.H., Lucioli J., Veronezi L.O., Traverso S. D. & Gava A. 2008. [Experimental poisoning by Sida carpinifolia (Malvaceae) in cattle.] Intoxicação experimental por Sida carpinifolia (Malvaceae) em bovinos. Pesquisa Veterinária Brasileira 28(1):57-62. Departamento de Clínica e Patologia, Centro de Ciências Agroveterinárias, Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC 88520-000, Brazil. E-mail: a2ag@cav.udesc.br Clinical and pathological findings of experimental poisoning by Sida carpinifolia in cattle are described. A neurologic disease was observed in cattle on farms of the Alto Vale do Itajaí region of the Brazilian state of Santa Catarina. For the experimental reproduction of the disease, fresh green leaves, weekly harvested in the same region where spontaneous case occurred, were force-fed to five cattle at doses of 10 and 20g/kg for 120 days, 40g/kg for 30 days, and 30 and 40g/kg body weight for 150 days. One animal died and the others were euthanatized at the end of the experiment. Clinical signs and lesions varied from mild to severe in the experimentally poisoned cattle and depended on dose and length of the period of consumption. Main histological and ultrastructural lesions consisted of vacuolation and distension of neuronal perikarya (mainly of Purkinje cells), and of the cytoplasm of acinar pancreatic cells and thyroid follicular cells. It is concluded that ingestion of even small amounts S. carpinifolia for prolonged periods of time cause lisosomal storage disease in cattle.

Abstract in Portuguese:

ABSTRACT.- Furlan F.H., Lucioli J., Veronezi L.O., Traverso S. D. & Gava A. 2008. [Experimental poisoning by Sida carpinifolia (Malvaceae) in cattle.] Intoxicação experimental por Sida carpinifolia (Malvaceae) em bovinos. Pesquisa Veterinária Brasileira 28(1):57-62. Departamento de Clínica e Patologia, Centro de Ciências Agroveterinárias, Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC 88520-000, Brazil. E-mail: a2ag@cav.udesc.br Clinical and pathological findings of experimental poisoning by Sida carpinifolia in cattle are described. A neurologic disease was observed in cattle on farms of the Alto Vale do Itajaí region of the Brazilian state of Santa Catarina. For the experimental reproduction of the disease, fresh green leaves, weekly harvested in the same region where spontaneous case occurred, were force-fed to five cattle at doses of 10 and 20g/kg for 120 days, 40g/kg for 30 days, and 30 and 40g/kg body weight for 150 days. One animal died and the others were euthanatized at the end of the experiment. Clinical signs and lesions varied from mild to severe in the experimentally poisoned cattle and depended on dose and length of the period of consumption. Main histological and ultrastructural lesions consisted of vacuolation and distension of neuronal perikarya (mainly of Purkinje cells), and of the cytoplasm of acinar pancreatic cells and thyroid follicular cells. It is concluded that ingestion of even small amounts S. carpinifolia for prolonged periods of time cause lisosomal storage disease in cattle.


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